Aktuellt

26 maj. Nu finns här nyslungad maskroshonung! 😊 

2024


10 september. I fredags hade butiken fasta öppettider för sista gången den här säsongen. Men honung och potatis finns fortfarande. Ring eller skicka meddelande så kommer vi överens om en tid, eller kom förbi och kolla om någon finns på plats och kan betjäna.

23 juni. Säsongspremiär! Nyslungad försommarhonung i sortimentet! Öppet 14-18.


20232 augusti. Fredagsstängt denna vecka. Lördagsöppet istället, 13-17.

6 juli. På fredag den 8:e öppnar butiken för säsongen, 14.18. Nyslungad försommarhonung finnes!


20 juni. I övermorgon sätter jag ut ett antal drottningar på Kvarnåsens parningsplats. Blir samtliga parade så har jag i skrivande stund fyra drottningar som inte är beställda.

9 juni. Potatis på gång. 😃

2022
25 september. Extra lördagsöppet 11-15 under Matrundan i Mark idag. 😊
 
7 juli. Nyslungad försommarhonung denna vecka!
 
 7 juni. På fredag öppnar butiken för säsongen! 14-18. Honung i sortimentet. 😃  

 

2021

 
 
 
5 december. Lördagsöppet 10-14. Jordärtskockor i sortimentet. Och honung såklart!
 
30 augusti. Nu blir det inget mer fredagsöppet den här säsongen. Men honung finns året runt. Är någon hemma går det bra att handla: ring gärna före eller kör hit och chansa!
 
23 juli. Denna vecka finns det honung, potatis och bondbönor i butiken.

30 juni. Fredagsöppet från och med den 3 juli! Nyslungad försommarhonung finnes! 


23 juni. Gårdsbutikens personal har varit på Hallands Väderö och placerat ut parningskassetter. Om två veckor är det dags att åka ut igen och ta reda på ifall befruktade bidrottningar har blivit resultatet. Just idag var det för torrt för de omtalade orangea sniglarna att visa sig, men samma torka gjorde också att de annars så svårartat ettriga moskiterna var rätt beskedliga.
13 juni. Potatisen kommer upp fint men är inte skördemogen ännu på ett tag. Det som finns i butiken just nu är honung. Fredagsöppet väntar jag också med att hålla: tills vidare slår du bara en signal eller skickar ett meddelande eller kommer upp och ser efter om någon är hemma när du är köpsugen. 
5 maj. I år odlas här potatis, bondbönor, körsbärstomater och slanggurka. Men majvädret är ännu så länge för kallt för att det ska kunna bli någon maskroshonung. Förhoppningsvis blir det desto mer hallonhonung istället när den tiden kommer.
 

 202012 september. Har inga fasta öppettider under resten av säsongen, men det går att boka in en tid och komma och handla.

17 juli. På fredag öppnas butiken för säsongen! 14-18 som vanligt. Färskpotatis, bondbönor och honung just nu - och av den senare både i nyslungad och kristalliserad form.

27 juni. Från och med i år odlas det gula bidrottningar här. Har ett fint avelsmaterial att utgå ifrån, med snälla, friska och produktiva bin, och introduktionspriset är 300:-.


14 juni. Här väntar elva drottningceller på att kläckas.


 2019
 14 september. Potatisen är nu slutsåld och butiken har inga fasta öppettider mer i år. Honung finns att köpa hela vintern: ring gärna i förväg och boka möte. Tack alla kunder för denna säsong!

20 juli. Nu är bondbönorna skördemogna!13 juli. Idag är det säsongspremiär i butiken! Färskpotatis och honung!

15 juni. Nu finns här nyslungad försommarhonung!

24 maj. Nu finns det nyslungad maskroshonung i butiken!

2 februari. Vad gör man på vintern i en gårdsbutik som bara har öppet sommartid?

Jo, man kan till exempel bygga sig ett kläckskåp till sin drottningodling. Till just detta projekt har använts ett miniväxthus, en från Kina direktimporterad termostat, en nätadapter till en ej längre användbar laptop, kanthaltråd (motståndstråd), samt diverse förbrukningsartiklar. Komponentkostnad: ca 350:-, vilket kan jämföras med 2000:- för ett billigt kläckskåp i plast i biredskaphandeln. För ett riktigt bra skåp får man snarare ge 15.000:-.

Avgörande är möjligheten att hålla jämn temperatur och luftfuktighet, eftersom bidrottningceller är känsliga saker. 2018 års flygsäsong får visa hur väl detta skåp fungerar i det avseendet.

Kanske går det dessutom att kläcka hönsägg i den.


 

 2018


 25 juli. Idag är sista tillfället för denna säsong med fasta öppettider. Handla här går det likväl utmärkt att göra även i fortsättningen. Beställ gärna i förväg, genom att ringa, sms:a, mejla eller skicka ett meddelande via Facebook, och kom sedan och hämta varorna.

2 juli. På fredag den 7 juli slås dörrarna upp till butiken! Nyslungad hallonhonung, kristalliserad maskroshonung och färskpotatis finns att köpa.

2017


26 augusti. Idag och imorgon är de sista dagarna för denna säsong som jag har fasta öppettider. Efter det får den potatis- eller honungssugna kunden ringa och boka in ett möte med mig, eller komma hit och chansa vilt på att jag är hemma.

 15 juli. Potatisen är skördemogen!

30 juni. Imorgon öppnar vi butiken! I sortimentet finns nyslungad hallonhonung och två olika sorters kristalliserad honung med stor andel maskroshonung i. Potatisen är ännu inte skördemogen.

201625 september.  Idag är sista gången som vi har öppet för den här säsongen. Men vi har kvar av både honung och potatis, så det går bra att ringa och beställa, eller att köra upp till gården och se efter om någon är hemma.

 25 augusti. Nu går det att handla med Swish i vår butik!

15 augusti. Hos oss säljs bara nyskördad potatis. (Och med nyskördad menas verkligen nyskördad - i betydelsen kommen direkt ur jorden, när köparen får den i sin hand)

Utanför ordinarie öppettider går alldeles utmärkt att göra beställningar, och sedan kommer vi överens om en tid när ni hämtar.

24 juli.  Nu finns det - äntligen! - skördemogen potatis på Björkåsen.

Och inte bara det, utan nyslungad honung också. Länge fick vi stå här med tomma kupor under detta kalla 2015, men sedan blommade hallonen i varmt väder så att bina fick mycket att hämta.

Och som om inte allt detta räckte så är det nya slungrummet dessutom färdigt nu, och det gör ju inte saken sämre heller precis. Fräscha, ändamålsenliga lokaler är toppen!

27 juni. På fredag den 3.e juli öppnar vi butiken! Öppet 14-18.

Flera olika sorters honung finns på hyllorna. Färskpotatis och nyslungad honung kommer lite längre fram.


20 juni.  Ja, någon maskroshonung blir det tyvärr inte i år, eftersom det har varit så kallt. Den lilla mängd som drogs in åts upp av bina själva, och en del biodlare har till och med varit tvungna att stödfodra.

Lite, lite mer solsken hade vi gärna velat ha i gengäld nu när hallonen har gått i blom...

14 juni. Så var potatisen kupad för första gången i år. Skönt!

2015


25 oktober. Den varma hösten gör att vi har ovanligt mycket kvar att erbjuda. Just nu har vi spaghettipumpa, gul lök, röd lök, purjo, rödbeta och morot. Ring och boka tid för besök!

27 september. Idag är det säsongsavslutning i butiken. Men det finns fortfarande en hel del grönsaker kvar, så det går alldeles utmärkt att ringa och boka tid för besök. I skrivande stund har vi gul och röd lök, purjo, blomkål, vitkål, rödbeta, morot, squash, palsternacka och spaghettipumpa. Och honung också, såklart.

29 augusti. Nu har vi nyslungad sensommarhonung! En god honung med vitklöver, mjölkört och en mångfald olika ängsblomster, främst fibbla.

23 augusti. I sortimentet just nu: Gul och röd lök, dillkronor, persilja, mangold, rödbetor, polkabetor, orange och lila morot, gul och grön squash, lila kålrabbi, majrova, broccoli, romanesco (en rolig blomkålsvariant), sommarkål, vit och röd spetskål och druvgurka. Honung. Brytbönorna är på gång, men sallaten är tillfälligt slut; nästa omgång behöver växa en vecka till eller möjligen något mer.

16 juli. Nu har vi öppnat! Öppet tisdag till fredag 14-18 denna vecka. Välkomna!

11 juli. Nu öppnar vi snart!

27 maj. Och så har de första morötterna grott

7 maj.  Så var den gula löken satt!

3 mars, 2013. Bina var ute på rensningsflykt den 27 februari. Detta är rekordtidigt! (Med rensningsflykt menas att bina flyger ut och gör sina toalettbehov, efter att ha suttit inne och hållit sig hela vintern).
  Vi har ljunghonung och mjölkörtshonung att sälja. Knacka på i huset, eller ring och undra.

10 oktober. Nu finns det nyslungad ljunghonung hos oss. Knacka på i huset om ingen syns till, eller ring i förväg och boka möte.

28 september. Idag har vi säsongsavslutning på Björkåsen. Så här ser sortimentet ut: squash, bataviasallad, vitkål, rödkål, majrova, kålrot, potatis, morot, gul lök, röd lök och purjolök. Ett fåtal pyttesmå rödbetor också. Även fortsättningsvis kommer vi att ha en hel del att sälja. Slå en signal och hör efter vad som finns!

5 september. Häromdagen slungades det honung här på Björkåsen, så nu finns den sortens läckra livsmedel hos oss igen. Av allt att döma har bina denna gång hämtat sin nektar från rallarros (mjölkört), vilket i så fall är första gången detta sker här hos oss i sådana mängder. En sak är säker: mjölkörtshonung är en av de godaste honungssorter vi har smakat, med en fruktig, ja närapå godisbetonad kvalitet.
  Nu i september har vi inte öppet på torsdagar, utan bara på fredagar. Nu den 8:e har vi dock LÖRDAGSÖPPET 10-16. Ny broccoli finns skördemogen.

31 augusti. Och så här i skärningspunkten mellan den ena månaden och den andra har vi BROCCOLI till försäljning. Många stora, fina huvuden!

23 augusti. Idag lägger vi BLOMKÅL till sortimentet!

16 augusti. Nu har rödbetor och morötter i knippe tillkommit.

7 augusti. På FREDAG den 10:e måste vi hålla STÄNGT p.g.a en familjeangelägenhet. Istället har vi ÖPPET LÖRDAG den 11:e 10-18. Betydligt mer finns att plocka i fält nu.

2 augusti. Nu finns det squash, broccoli, spetskål, vitkål och knipplök också. Ingenting i några större mängder så det är först till kvarn...

26 juli. Skördat en ny laddning honung idag. Slungar förmodligen på lördag, så att helt nyslungad återigen finns färdig för tappning fr.om. söndag.

21 juli 2012: I torsdags öppnade vi gårdsbutiken för säsongen. Aldrig har vi gjort det med ett så klent sortiment som i år. Det kalla vädret har gjort att alla grönsaker är sena, men nu börjar det arta sig bättre.
  I veckan som kommer är det konsthantverksrunda. Då har vi öppet måndag till fredag. Vi kommer att ha SALLAT, MAJROVA, SOCKERÄRT och FÄRSKPOTATIS, och förhoppningsvis hinner ytterligare något mer bli moget. Och den FÄRSKA VITLÖKEN ser större och finare ut än någonsin.
   HONUNG har vi gott om, både nyslungad och ljunghonung från i höstas. Även BISALVA. Nykokt MARMELAD och torkad TRATTKANTARELL finns också.
  Dessutom har vi en MINILOPPIS.
 

17 oktober: Nu har vi fått känna av riktigt höstväder! Vackra dagar och ack så kalla nätter. Det mesta är skördat och sålt här men nu har vi vårt stora jobb kvar att slutskörda för vårt eget vinterbehov. Källaren börjar fyllas med morot, kål och potatis. Olika potatissorter för nästa års utsäde är sorterade i lådor för vintervilan.
HONUNG har vi mycket av! Det kan man komma upp och handla ett bra tag till. Det finns också LÖK och RÖDKÅL ett tag till samt en och annan PURJO.  Vi har inga fasta öppettider längre utan man får ringa eller chansa.


26 september: Nu börjar säsongen gå mot sitt slut! Fortfarande har vi gul lök, röd lök, purjolök, mangold, rödbetor, palsternacka, persilja, rödkål, vitkål, spaghettipumpa. Det myckna regnandet har gjort att det har varit svårt att hålla efter ogräset på senaste. Och våra morötter har farit illa av vätan:(
I år har det varit ett fint honungsår! Vi har mycket ljunghonung till salu i gårdsbutiken. Välkomna hit att pröva denna annorlunda och smakstarka honung. Det finns några bisalvaburkar kvar, samt några marmelader av både rabarber och zucchini. Välkomna hit på ett höstbesök hos oss! Säkrast torsdag-fredag 14-19.

25 augusti: Här finns massor av grönsaker! Sallater, squash, smågurkor, vitkål, kålrot, broccoli, rödbetor, brytbönor, morötter, lök av olika sorter mm.
 Under augusti och september har vi "knacka-på-öppet".

28 juli: Nu finns många sorters grönsaker att frossa i. Broccolin är mogen och sommarkålen, och spetskålen. Morötterna är som godis! Små, söta,krispiga. Färsklöken lägger du direkt på grillen och får en söt och krämig lök. Den fina röda ekbladssallaten pryder vilken salladsskål som helst. Och är det inte dags att pröva majrovan, om du inte redan fått smak för den? Ät den som den är eller stek, koka, gör en gratäng.
Välkomna till oss och se våra vackra grönsaksland med egna ögon!  22 juli: Sallaterna är härligt frodiga och fina nu. Vilken blir din favorit?
Nu är det också den tidiga spetskålens tid. Har du inte ännu prövat denna sommardelikatess så har du chansen nu!

Välkomna till oss för att botanisera i grönsakslandet!

15 juli: Nu slår vi upp portarna för denna säsongen!  Vi har nyslungad honung, nyvärpta ägg, nykokta marmelader och bisalva. Just nu finns härliga bataviasallater, majrovor, sockerärter, mangold och knipplök. Välkomna till Öxabäck!
Björkåsens gårdsbutik finns på Facebook. Där publicerar vi nyheter om vad som händer på gården och vilka grönsaker som finns mogna och till försäljning. Välkomna att "gilla" våran sida!

 Maj: Nu är vi i full gång med vårbruket här på gården. Med naturliga odlingsmetoder, utan gifter och konstgödsel, är ogräset det som håller oss ständigt sysselsatta. Vi försöker ta så mycket som vi hinner nu på våren - det har man igen senare på säsongen.
Och så ska ju alla frön i jorden. Från mitten av april och fram till midsommar sår vi alla grönsaker som ska finnas i gårdsbutiken fr.o.m mitten av juli!Vitlöken -denna tåliga växt har bidat sin tid under jorden hela vintern. I mars när tjälen börjar släppa tittar den upp med sina vackra rosavita stjälkar. Nu börjar den bli hungring på vårgödning och vill sedan ha ett täcke för att bevara fukten i marken. I juli skördar vi färdiga vitlökar!

 Förodlingarna har pågått sen i januari. 
April: Bor det en odlare i dej? En som ännu inte fått komma fram? Köp en påse såjord och en fröpåse. Rucola och smörgåskrasse om du har bråttom att skörda. Tomat och gurka om du bara har en aldrig så liten uteplätt till ditt förfogande. Plantera i en rymlig spann när plantan börjar bli stor. Avhärda (vänj långsamt vid sol och vind) och ställ ut när risken för nattfrost är förbi.