Recept

Här kommer att finnas nya recept allteftersom säsongen skiftar!


Bondbönssoppa

2 kg bondbönor (ca 500 g eller 3/4 l spritade) 4 personer
2 morötter
1 l vatten
1 tsk salt
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1 äggula
1 dl grädde
klippt persilja
  • Sprita bönorna. Ta bort bönfästet och skölj bönorna. Skölj, skala och skär morötterna i skivor.
  • Koka upp vatten och salt, lägg i bönorna och koka dem väl mjuka under lock i 30-40 minuter. Tillsätt morötterna när ca 10 minuter återstår av kokningen.
  • Rör ut mjölet i ett par dl av mjölken och häll resten i soppan.
  • Låt soppan koka upp och rör ner redningen. Koka soppan i ca 5 minuter.
  • Vispa samman äggula och grädde. Ta kastrullen från värmen och rör ner blandningen i soppan. Koka inte soppan mer, då skär den sig. Strö över klippt persilja.





Nässelsoppa
en matupplevelse om våren    

ca 2 l nyplockade nässlor
2 msk vetemjöl
1 msk smör
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 liter vatten
2 tärningar ekologisk buljong (vegetarisk eller höns)
1 dl vispgrädde
salt +peppar

Skölj nässlorna väl och förväll dem i 10 minuter. Häll av vattnet och hacka eller mixa nässlorna.
Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningarna.
Smält smöret i en annan kastrull och häll i mjölet under kraftig vispning. Späd genast med buljongen lite i taget så att redningen löser sig. Hacka lök och vitlök mycket fint och tillsätt tillsammans med de hackade nässlorna. Låt koka i 5 minuter. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med ägghalvor i soppan!